Om ramadan: jag är gravid i 8 månaden …?

Fråga:
Om ramadan: jag är gravid i 8 månaden och har läst i olika sajter att man kan antingen ta igen dagarna eller ge mat till fattiga människor för de dagar jag inte fastat utan att ta igen dagarna senare. det jag funderar över är att i sverige så kostar en måltid 60 kr men jag ska istället ge mat till fattiga i Tunisien. ska jag ge mat motsvarande 60*30 eller enligt den summan som fastställs i Tunisien * 30 dagar? tack för svaret detta har jag inte hittat svar på någon annanstans

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Salam

All tacksamhet hör till Gud för Hans otaliga välsignelser i synnerhet under denna heliga månad som vi önskar vara mubarak för dig, din familj och oss alla inshaAllah samt vill vi på förhand gratulera för det lilla barnets anländning – må denna Gudagåva föra med sig välsignelse inshaAllah!

Vi förde din fråga vidare och fick följande svar:

1. Då du inte kan fasta p.g.a. graviditeten just under denna månaden Ramadan i år så har du efter att barnet är född – be salama inshaAllah – tid på dig farm till innan nästa månaden Ramadan att ta igen de dagar du missat genom att fasta lika många dagar som du har missat.

2. Skulle du inte av diverse anledningar ta igen dessa fastedagar innan månaden Ramadan nästa år, så är regeln den att du då måste ta igen fastan för de dagar du missat OCH ge mat till en fattig för varje missad dag. Alltså om månaden Ramadan nästa år anländer och du ännu inte tagit igen fastan ska du både ta igen de missade dagarna samt ge mat till en fattig för varje missad dag.

3. Eftersom du bor och lever i Sverige så måste du räkna efter vad det kostar här i Sverige att ge mat och INTE vad det kostar i Tunisien just eftersom du är bosatt här i Sverige och inte i Tunisien .

Dessa är de svar vi fick på frågan som du ställde och Gud vet bäst; må Han stärka och hjälpa dig och oss alla till att utföra våra plikter gentemot Honom på bästa vis så som Han är värdig inshaAllah!

Må Gud förlåta alla våra synder, acceptera alla våra böner och överösa dig och oss alla med alla Sina välsignelser i synnerhet under denna heliga välsignade månad inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner!

Den Väntades Vänner