Var kan man få tag på Ramadan dagen…

Fråga:
BismIllah Al Rahman Al Rahim
Assalat Wassalam Ala Sayidina Wa Habibina Abal Qasimi Muhammad Wa alihi Al Tahirin.Salam alekium syskon hoppas ni befinner er i bästa hälsa, jag har redan skickat ett mail om detta ärende, och för att vara säker att det kom fram (jag antar att ni har mycket jobb att göra vid dessa tider, må Allah belöna er stort 🙂 )och ville fråga, hur precis jag kommer i kontakt med mosken i stockholm (Ni hade sagt att om jag befinner mig i sverige innan Ramadans första dag så kan jag kontakta representanten för Sayid Ali Khamenei i stockholms moske eftersom det är han som jag valt som Marjii, vidare, min bror gör taqlid till Sayid Ali Sistani, var kan man få tag på Ramadan dagen enligt honom I sverige?BIsmillah AL Rahman AL Rahim Wassalamun ALeikum W RahmatALlah W Barakatoh!

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Wa alaykum as-salam wa rahmatullah wa barakatoh käre broder

All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser däribland månaden Ramadan vars ankomst må inshaAllah dränka oss ytterligare i Guds barm.

Alhamdulillah; vi är vid bästa hälsa inshaAllah och hoppas även att du broder och din familj är vid bästa hälsa och tro inshaAllah!
Vi har mottagit dina mail och som du konstaterar så dröjer svaren något p.g.a. andra uppgifter som måste gå före – hursomhelst kheir inshaAllah!

Gällande första dagen av den heliga månaden Ramadan så kommer den troligtvis att vara torsdag eller fredag (12 eller 13 aug 2010) och bönepappret som du refererar till anger den preliminära datumet som man tror troligtvis kommer att gälla; dock inte med all säkerhet då det återstår att se hur det blir med månen och när nymånen faktiskt kommer att skådas. Både Seyyed Khamenei(HA) och Seyyed Sistani(HA) har samma typ av fatwa gällande månskådningen – med smärre skillnad – vilket innebär att nymånen behöver skådas i det land man själv bor i. Vidare är representanten (wakil) för båda maraji’ en och samma i Stockholms moskén och det är han som kommer att ge slutligt besked för Sveriges del och för de som följer Seyyed Khamenei(HA) och Seyyed Sistani. Kontakta kan du göra via telefon som du finner på moskéns hemsida www.shiaislam.se!

Oavsett hur det blir så är tillvägagångssättet följande: eftersom det oftast brukar vara osäkert till rätt sent vilket som faktiskt blir den första dagen och man har ofta shakk (tvivel) så uppstår en shakk-dag och därför rekommenderas det att man börjar fasta redan dagen innan med avsikten att det är en shakk-dag och om det senare visar sig ha varit den sista dagen av månaden Sha’ban så ändrar man sin avsikt så fort man vet till just det och antar fastan som mustahab (rekommenderat) eller qadha’ (ta igen för missad fasta om man har missat) fasta under sista dagen av månaden Sha’ban. Men om shakk-dagen istället visar sig vara första dagen av månaden Ramadan så ändrar man sin avsikt så fort man vet till månaden Ramadans förstadags fasta.

Vi hoppas att förklaringen är tydlig broder och att du nu vet hur du ska göra oavsett vilken dag som visar sig vara den första av månaden Ramadan – kheir inshaAllah!

Må Gud vägleda, stärka och välsigna dig broder och oss alla till att verkligen inse och ta del av månaden Ramadan i följet av vår älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) och i sann väntan på vår väntade Imams(AJ) efterlängtade återkomst inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner broder i synnerhet under dessa sista välsignade stunder och dygn av den heliga månaden Sha’ban och vidare under månaden Ramadan
Den Väntades Vänner