Jag vill läsa lite om arv i Islam?

Fråga:
Hej!
Jag vill läsa lite om arv i Islam. Kan ni hjälpa mig med det här. Har ni någonting om den här?
Tack

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Hej och salam kära syskon
All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser.

Ämnet arv och arvsrätt är framförallt ett ämne inom fiqh (rättslära) där vad som gäller avgörs utefter ramverk och religiösa rättslagar samt vid behov bedömmanden utifrån dessa. Så det du skulle kunna göra är att söka dig till din/en marji’s (rättslärd som man efterföljer) risalah (samlingen av marji’s rättsutlåtanden). Där bör du finns en sektion om just arv och de allmänna regelerna för arv bör vara förklarade där. I princip alla maraji’s (rättslärda som efterföljs) har en egen hemsida där även deras risalah finns att hitta så hittar du rätt hemsida bör du också komma åt risalah. Det bör inte heller vara några problem att komma åt maraji’s hemsida. Genom en enkel sökning på marji’ens namn brukar man oftast komma åt sidorna men då gäller det att se till att man hamnar på marji’ens egen officiella hemsida – men det brukar vara ganska tydligt framlagt.
Utöver detta så finns det olika hemsidor på olika språk där man kan hitta allmän fakta om de allra vanligaste av ämnen på grund eller djupare nivå men vi föreslår att du söker dig fram via din/en marji’s hemsida.

InshaAllah har detta svar varit utav hjälp för dig!

Må Gud vägleda och välsigna dig och oss alla till det sanna följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) i uppriktigt effektiv förberedelse och väntan på vår väntade Imams(AJ) efterlängtade återkomst inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner kära syskon

Den Väntades Vänner