Kan jag göra wudhu som vanligt…?

Fråga:
Salamunalaikum.

Jag har blivit opererat och man har tagit bort en bula från huvudet. Under operation blödde det och man har rengjort det med sprit och andra delar där blodet runnit med papper och vatten. Jag får inte röra området med vatten i minst en vecka om inte två. Hur kan jag läsa salaat?

Kan jag göra wudhu som vanligt och läsa eller taharat blir ett hinder?

Jag är tacksam för svaret snarast.

Wasalaam

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Wa alaykum as-salam wa rahmatollah wa barakatoh käre broder Mohamed

Först av allt, alhamdulillah ’ala as-salama – all tacksamhet och lovprisande hör till Gud för ditt välmående och vi ber Gud att stärka dig ytterligare så att du tillfrisknar helt snarast inshaAllah!

Angående din fråga så valde vi att vidarebefodra den till olika maraji’ (rättslärda som man efterföljer) då den var rätt specifik och därför har det dröjt ett par dagar tills vi fått svar. Svaret vi mottog var följande:

”Enligt angivet fråga, om vatten tillför skada så är bönen rätt i det angivna tillståndet.”

Med andra ord, om du inte har möjlighet och utav hälsoskäl förbjudits av läkare att tvätta de områden som varit blodiga med vatten så ska du göra whodu (tvagning) och utföra salat (bön) i samma tillstånd; alltså utan att behöva tvätta och bönen är då rätt tills du tillåts tvätta med vatten!

Detta gäller nog hos alla maraji’ men om vi skulle få något annorlunda svar från ytterligare marji’ så kontaktar vi dig igen broder. Så be broder och inkludera oss och alla syskon i dina böner – må Gud acceptera inshaAllah!

Må Gud vägleda, stärka och välsigna dig och oss alla till att utföra våra plikter i Hans väg och i följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner broder

Den Väntades Vänner