Kan man inte lära sig själv istället för att göra taqlid?

Fråga:
Varför kan man inte forska själv och komma fram till en slutsats i en fråga istället för att vända sig till en Marja’?

Svar:
Man kan inte ”göra ijtihad själv genom att researcha ämnet”! Varför?! Enkelt; för att det är som om du skulle gå researcha om huvudvärk och sen ordinera medicin åt dig själv. Vad tror du en läkare – eller glöm läkare; hur vettigt tycker du själv att det låter?!En läkare har gått och pluggat medicin i flera år och skaffat så mycket kunskap den kan och finns tillgängligt, om alla biologiska funktioner kring människokroppen och mer därtill. Genom att se en helhet, går det att förstå delen – varför huvudvärk, vad beror det på och vad behövs för bot.

Samma sak är det med en marji’ (rättslärd som man efterföljer) som spenderat flera år av sitt liv i studier – från Koranen till hadither till hadithlära och återberättarkedjor till språk till etc. Att vända sig till en marji’ är inte konstigare än att vända sig till en sakkunnig inom varje område, så som vi alla gör i vardagen. Såvida man inte själv vill gå och studera allt och bli marji’; men även då fortsätter man följa en marji’ tills man själv blivit marji’!

Må Gud vägleda oss alla och påskynda hans ankomst inshaAllah!

Inkludera varandra i era böner syskon