Sockeralkohol eller sorbitol är tillåtet?

Fråga:
Salam alekom Jag undrar om sockeralkohol som används i tuggummi eller sorbitol som jag tror är samma sak som sockeralkohol är tillåtet? eftersom många produkter innehåller sorbitol.

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Wa alaykum as-salam wa rahmatollah wa barakatoh kära syskon

All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser och för alla föreskrifter och påbud som avser människans bästa!Sockeralkoholer är samlingsnamnet på olika sötningsmedel däribland sorbitol. Dessa ämnen förekommer naturligt i naturen i bl.a. frukter men i väldigt små mängder och därför är de kommersiellt olönbara att försöka utvinna så de framställs på konstgjord väg istället. Sockeralkoholer, trots namnet, tycks inte ha något med de typer av berusande alkoholer – främst etanol – som är föbjudna att göra utan namnet beror främst på den kemiska beteckningen som gör att dessa kallas just sockeralkoholer. Det kan hända att det finns animalisk spår i dessa ämnen men om så är fallet, ska detta vara angivet på produkten enligt livsmedelsverkets regler.

Enligt ovan angivna förklaringar och enligt vad vi kunnat ta reda på via bl.a. livsmedelsverket så bör konsumtionen av sockeralkoholer inte utgöra några problem såvida det inte innehåller spår av animalska fetter eller dylikt som i så fall bör vara angivet på produkten enligt bestämmelserna som sagt. Trots detta rekommenderar vi att du vänder dig direkt till Seyyed Khameneis(HA) kontor via hans officiella hemsida och ställer din fråga direkt där för att på så vis få säkrare svar inshaAllah – och Gud vet bäst!

Må Gud vägleda och välsigna dig och oss alla till att följa Hans föreskrifter och påbud och vara så som Han behagar inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner kära syskon