Vad heter extremisterna bland shiamuslimer?

Fråga:
En fråga som har dykt upp vid flera diskussioner är om inom Shia islam att det finns extremister. Vad kallas dessa då? Vi alla vet att inom Sunni islam så har man Wahabismen och Salafism.

 

Svar:
I Guds Namn

Salam

Vad handlar det extrema om egentligen?

Extrem handlar inte om grupp i första hand, utan det handlar framförallt om extrema tankar! De kan smyga in och finnas varsomhelst hos vemsomhelst; om inte Gud skyddar och om man inte ser upp. Skillnaden är bara att de syns tydligare när det är en tankeström som flera börjar kretsa kring och agera baserat på. Det är det som sen börjar kallas för extrema grupper. Men huvudsaken är det extrema i tankegångar som är en konsekvens av att komma bort från medelvägen och hamna i antingen ifrat (överdrift) eller tafrit (underdrift).

Må Gud vägleda oss alla och påskynda hans ankomst inshaAllah!

Inkludera varandra i era böner