HAJJ (PILGRIMSFÄRD TILL MECKA)

Hajj är den femte och sista pelaren av islams pelare. På svenska säger man pilgrimsfärden (eller vallfärden). Varje muslim måste göra pilgrimsfärden till en gång i livet. Man gör Hajj under månaden Thul-Hijja som är den tolfte månaden i den islamiska kalendern.

Under Hajj samlas miljoner muslimer från hela världen på samma plats och under samma tid. De kommer till Mecka för att de lyder lyda Allah och utföra Hajj.

Hur utför vi Hajj?

Det finns regler och bestämmelser för hur man ska göra hajj steg för steg. De kallas för Hajj- Ritualer (Manasik al-Hajj på arabiska).

Här nedan kommer en beskrivning på hajj-ritualerna, det är tio steg som beskriver hur man gör hajj:

1. Ihram:
Det första som man gör när man har lämnat sitt land och närmar sig Mecka är att stanna först vid ett speciellt ställe före Mecka innan man är framme i Mecka. Där tar Männen ett bad och tar på sig speciella hajjkläder som kallas ihram-kläder. Ihram-kläderna är två vita tygstycken utan sömmar.

Kvinnorna duschar också, om de vill (valfritt), men de behöver inte ha på sig ihramkläder som männen. De kan ha vanliga kläder som täcker hela kroppen förutom händerna och ansiktet.

Sedan uttalar man (säger) sin avsikt. Det innebär att man säger högt varför eller vad man har för avsikt med resan.

2. Talbiya
Därefter börjar man recitera (läsa högt) Talbiya. Så här reciterar man talbiya: (reciterar betyder ”man läser högt”)

Labbaik, Allahumma. Labbaik.
Labbaika la sharika laka. Labbaik.
lnnal-hamda wan-n’imata laka wal-mulk.
La sharika lak

Det betyder på svenska:

”Här är jag till din tjänst, o Allah, här är jag.
Här är jag, Du har ingen partner, här är jag.
Sannerligen är lovprisningen, äran och makten Din.
Du har ingen partner.”

Pilgrimen fortsätter nu sin resa mot Kaba och reciterar Talbiya med jämna mellanrum tills man kommer fram till Kaba, då slutar han recitera Talbiya.

Nu är det dags att göra Tawaf (rundvandringen kring Kaba).
Tawaf betyder att man går sju gånger runt Kaba. Pilgrimen börjar sin Tawaf vid den svarta stenen (al-Hajar al-Aswad på arabiska) som ligger i ett av Kabas fyra hörn.

3. Bön vid Maqam Ibrahim
När man är klar med alla sju varven runt Kaaba går man till Maqam Ibrahim (Ibrahims plats)och står bakom den och ber en bön på två raka.

4. Saii mellan Safa och Marwa:
Nästa steg är saii, vandringen mellan kullarna Safa och Marwa. Man ska vandra sju gånger fram och tillbacka mellan de två kullarna Safa och Marwah. Det här kallas för Saii. Saii mellan Safa och Marwa påminner oss muslimer om hur Hajar (Hagar), Ismails mor sökte efter vatten då Ibrahim(A) fick lämna de just där.

Därefter följer taqsir, som innebär att man klipper av litet av hår och/eller  naglarna. Därmed är den första delen av Hajj, som kallas umra avslutad.

5. Arafat
På den 9 dagen av thul-Hijjah skall alla bege sig till Arafat och stanna där från gryningen tills solnedgång. Man måste passa på att utföra många bör där man frågar Allah(SWT) om förlåtelse.

6. Muzdalifah
Samma kväll fortsätter alla pilgirmer till en plats som kallas Muzdalifah. Här skall de plocka stenar för att sedan kastas på en mur som representerar Satan, i Mina. Det finns tre mur och man skall kasta sju stenar på varje.

7. Får slaktas
Den 10 Thulhijjah är Eid al-Adhha, på denna dag slaktar varje pilgrim ett får, vars kött äts och det man själv inte äter delas ut till fattiga.
En påminnelse av profeten Ibrahim(A) som var redo att offra sin son, Ismail(A) för Guds skull.8. Taqsir

Alla män måste sedan raka av håret och kvinnorna endast klippa lite av deras hår.9. Tawaf + Saii

Efter eid återvänder pilgrimerna till Mecka för att göra tawaf och saii en gång till.

10. Två nätter i Mina
Sedan återvänder de till Mina och stannar där i två nätter. Varje dag i Mina skall man stenar. I Mina sitter muslimer från hela världen tillsammans och diskuterar nya ideer, gemensamma problem och deras lösningar.