Islams syn på äktenskap och den rätta partnern

Vid ett tillfälle bad en broder om en systers hand från hennes fader. Fadern blev konfunderad och visste inte vad han skulle besvara den unga mannen som kom. Då bestämde han sig för att söka rådgivning från en vis man och bad brodern att återkomma senare. När fadern besökte den vise mannen och berättade om fallet så sade han följande:

– “Du har tre alternativ som du får välja bland. När en person kom för att be om en dotters hand så brukade dåtida romarna se på hans status. Hade han bra status så gav dem honom dottern. Dåtida perserna däremot tänkte annorlunda. De såg om personen hade någon förmögenhet. Hade han någon förmögenhet så gav dem dottern. Men däremot din Profet(S) respekterade fader, hade ett annorlunda tankesätt. Han sade: ‘Den som kommer för att be om er dotters hand och vars religion och moral är bra skall ni ge er dotter till (detta självklart efter att bruden gått med på det) annars kommer fördärv att visa sig på jorden’. Så valet är ditt respekterade fader.”

Denna berättelse säger oss mycket och det är något som borde få oss att stanna till och reflektera. För på ett eller annat sätt kommer de flesta av oss att ställas inför ett sådant beslut någon gång i vårt liv. Inom islam är äktenskap en viktigt sak, islam påbjuder tidigt äktenskap och uppmanar människor till att gifta sig, samtidigt som den förkastar det celibatiska livet. Den heliga Koranen säger:

[30:21] “Till hans tecken hör också att han skapat hustrur åt er bland er själva, så att ni kan bo tillsammans med dem, och stiftat inbördes kärlek och barmhärtighet, här finns sannerligen tecken för människor som tänker efter.”

Profeten(S) har sagt i en hadith: “Två böneenheter (rak’at) som bes av en gift person är bättre än en nattvaka och fasta av en ogift person.”

Idag finns en slags skräck från att gifta sig eller att man inte hittar den perfekta partnern fastän det finns gott om bra systrar och bröder. Problemet är att vi ibland fantasi drömmer om en partner och har blivit påverkade av Bollywoods indiska och Hollywoods amerikanska romantiska filmer. Bröderna söker en syster som är lika attraktiv som Megan Fox, Beyonce eller någon av deras fantasi figurer, samtidigt som hon skall ha islamiska moralen av Fatima Zahra(A) och hängivenheten av Khadija bint Khuwailid(A). Systrarna däremot söker en broder som är lika attraktiv och bedårande som Brad Pitt, Mohanad (i Noor-serien) eller någon av deras fantasifigurer. Samtidigt vill dem ha en man som har lika bra moraliska och islamiska aspekter som Profeten(S). När man söker efter en sådan partner som prinsen eller prinsessan i drömmen då får man helt enkelt leva i celibat anser jag.

Man måste förstå syftet med giftermålet och inte se på den yttre skönheten utan på den inre skönheten. De två viktigaste sakerna inom en partner som du skall söka är hans/hennes moral och religion. Hur han/hon tycker och tänker. Samt vilken religion hon har. Problemet här är att många muslimer är medfödda muslimer och de flesta jag mött har ingen aning om islams syn på äktenskap. Det enda dem vet är kulturens och traditionens syn på äktenskap. Religion mina syskon är väldigt viktigt. Vi måste förstå vad religion är. Religion är en persons livsåskådning, livsyn, filosofi och livsstil som enligt individen är det som leder till det perfekta livet och lyckan. Ifall du gifter dig med en person som inte delar din livssyn, livsstil och mål med detta livet kommer det bli ett problem. T.ex. systern vill ha en bra troende bror som inte är en slösare och brodern däremot är en frossare och vill festa med sin dam etc. Då är det som två motpoler möts och därför varar inte deras giftermål. När man gifter sig med sin partner och endast ser på hans/hennes yttre så räkna med att man kommer bli chockad när man gifter sig.

Vad är det man skall söka då hos en livspartner? Islam ser på äktenskap som något heligt som skall vara och inte krossas. Islam ser på saken långsiktigt. Därför har vi hadither som säger att när du skall gifta dig välj en bra mor/far till din avkomma. Detta eftersom den partnern du kommer leva med skall vara en mor och en far till dina barn, en förebild till nästa generations samhällsmedborgare. Därför bör du välja en fru/man noga. Islam säger till dig se på brudens och brudgummens fader och moder. För mycket av tänkandet, moralen, attityden och uppförandet ärvs genom familjen och vilken omgivning man har vuxit upp i. Här menas inte att du skall se på deras status eller förmögenheter.

En annan viktig sak min respekterade broder och syster, är att när du skall söka efter en partner skall denne komplettera dig. Din livspartner kommer vara närmare dig än din egen mor och far. Din livspartner kommer du leva med hela livet och kommer vara din bästa vän, rygg och stöd. Därför skall du välja en person som är passande till det. Vad är meningen min syster att du gifter dig med en som har Josefs(A) skönhet men är en usel person som inte kan respektera dig. Vad är meningen med att du min broder gifter dig med en person som har bästa formen men har ingen religion. Därför skall du söka en person som skall stärka dig i din resa mot Allah(SWT) och i ditt islamiska mål mot perfektion. En person som har bra moral och tro. En person som lever och försöker leva utefter de islamiska lärorna och livssynen. En person som väcker dig till morgonbönen ifall du skulle missa den, en person som påminner dig om att recitera koranen ifall du glömt Allah(SWT), en person som har tålamod när hennes/hans fru/man går genom svårigheter och är uthållig och stöttar dig etc. Ser du på din livspartner på detta sätt? Väx upp från fantasi tänkande, väx upp från singel livets tänkande och börja röra dig mot Allah(SWT).

Förstår att den yttre skönheten också är viktigt mina syskon men ännu viktigare är den inre skönheten. Med detta sagt vill jag avsluta med denna hadith, den Heliga Profeten(S) sade: “Sannerligen ogillar Gud och förbannar den man eller kvinna vars intention för skilsmässa eller äktenskap är blott för att smaka på lusten i det.” Den Heliga Profeten(S) repeterade detta uttalande tre gånger för att betona att den man som skiljer sig från sin fru för ett nytt äktenskap och för att smaka på lusten i den nya frun, såväl som den kvinna som kräver skilsmässa för samma ändamål och gifter sig med en annan man är involverade i Guds förbannelse.”