Onaniberoende

Fråga:

 

Hej

Vad kan jag göra för mitt onaniberoende?

 

Svar:

 

I Guds Namn, den Nåderike den Barmhärtige

All lovprisande och tacksamhet hör till Gud för Hans otaliga välsignelser i synnerhet den oerhörda välsignelsen av vägledning.

Först och främst behöver du vända dig till Gud och be om Hans hjälp och styrka från Honom att helt bestämt avstå från denna stora synd. Du ska veta att ett av Shaitans trick är att få de troende att tappa hoppet om Guds förlåtelse av tanken på alla de gånger som man bett om förlåtelse men igen hamnat i synd. Så, tro aldrig på att Gud inte kan förlåta eller inte tar emot Sina tjänare när de söker Honom uppriktigt, oavsett hur många gånger man varit svag och hamnat i samma misstag utan att vilja.
Detta minskar dock inte storheten av synden och att man ska ta föregivet att man alltid kommer att bli förlåten. Synder har en tendens att dra efter sig fler synder och ibland kan de även beröva tawfiq (lyckan och framgången) att kunna göra tawba (uppriktigt ångerfullhet och ombedjande om Guds förlåtelse).

Därför ska man aldrig ta lätt på synd och samtidigt som man gör sitt allra bästa att inte hamna i synden igen och ständigt söker Guds hjälp för det, och är uppriktig i sin tawba (uppriktig ångerfullhet och ombedjande om Guds förlåtelse), ska man ändå aldrig låta återfall i synd att hindra en från tawba. Gud är större och barmhärtigare över Sina tjänare än att inte ta emot dem när de vänder sig till Honom uppriktigt ångerfulla.

Sedan så, precis som du kallar det är denna synd som en slags beroende och dålig vana. Det som brukar gälla med sådana lustar och begär är att de till en början, när frestelsen sätter igång, kan verka starka och svåra att säga emot MEN om man helt bestämt säger NEJ och verkligen menar det, så kommer lusten att lägga sig. Lusten kommer att komma upp fler gånger men även då gäller det att bestämt säga NEJ till sitt nafs (jaget) och stoppa sig själv.

För det, hjälper det mycket att direkt ta sig ur den situation man är i t.ex. gå upp och gå iväg för att göra annat. Till störst hjälp är att söka sig till Gud genom istighfar (ombedjande om Guds förlåtelse) – astaghferollah rabbi wa atoob-o elayh (jag vänder mig till Gud i uppriktig ångerfullhet och ber om förlåtelse till Honom) och isti’atha (söka tillflykt hos Gud) – a’ooth-o bellah men ash-shaitan ar-rajim (jag söker tillflykt hos Gud från Djävulen den bortdrivne).

Risken för att hamna i denna slags synd ökar av vissa specifika omständigheter då det kräver ett passande läge exempelvis att vara själv utan andra omkring, vara sysslolös och inte ha viktiga saker att göra som upptar ens fokus, sinnesintryck som triggar igång däribland dåliga scener via ögonen eller triggande musik/röster via öronen, opassande kontakter, dåliga vänner, befinna sig på platser eller i sammanhang som triggar igång eller har kopplingar till synden i sig eller de tidigare tillfällen man hamnat i det m.m. Därför är det jätte viktigt att undvika just alla dessa faktorer och liknande som kan trigga igång och få en att hamna i synden igen. Som du själv nämner att du upplever att vissa saker i omgivningen triggar igång, måste du se till att undvika just dem sakerna helt och ifall de dyker upp, snabbt ta dig bort från dem.

Några konkreta saker som man bör göra för detta är exempelvis att man ska i största möjliga mån undvika att vara ensam och istället spendera fritiden med familjen eller troende vänner, ha uppsatta mål och planera så att man alltid har nyttiga saker att göra och inte hamna i rastlösa lägen samt trötta ut sig själv genom att vara aktiv under dagen och ha lagom med fysisk aktivitet. På det sättet använder man sin energi till vettiga saker som hjälper en att komma närmare Gud och slipper överbliven energi som kan vara en triggande faktor i sig.

Sist men inte minst kan det också vara läge att börja planera och via familj eller bekanta se efter en lämplig framtida hustru.

Sexuella begär är ett naturligt behov som tillhör människans natur och Gud har via Islams regelverk angett att detta behov måste tillgodoses DOCK inom sina ramar. Därför är giftermål en väldigt viktig del för varje människas välmående och en hel familjs fortsatta utveckling. Så länge giftermål inte är möjligt gäller det självfallet att ha sabr (tålamod) och tygla sitt nafs (jaget). Detta tyglande och avstående är också en viktig övning som stärker människans viljekraft, disciplin och personlighet. Men samtidigt gäller det också att planera och sträva mot att så småningom skaffa lämpliga omständigheter för att tillgodose detta behov inom dess rätta ramar d.v.s. giftermål.

InshaAllah är detta svar utav hjälp och vi ber Gud att hjälpa dig och alla i din sits och skänka alla människor troende makar och bana vägen för deras fortsatta utveckling tillsammans.

Må Gud vägleda och välsigna dig och oss alla ytterligare i det sanna följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) i handling och ord, i uppriktig förberedelse och väntan på vår väntade VÄNTANDE Imams(AJ) efterlängtade och alltmer snara ankomst inshaAllah!

Inkludera oss och alla människor i dina böner
Den Väntades Vänner