Amning och dess fördelar

Amning är en av barnets rättigheter och det rekommenderas starkt inom Islam att en mamma ammar sitt spädbarn. Detta har nämnts flertalet gånger i den heliga Koranen. Det är upp till mamman om hon väljer att amma sitt barn eller inte och det är hennes rättighet att dra nytta av amningens positiva effekter på hennes kropp och själ.

Gud säger i den heliga Koranen:

 وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلاَدَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَن يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ

Modern skall ge sina barn di under två hela år, om [föräldrarna] önskar en full amningsperiod. (Koranen, 2: 233)

I en annan vers säger Gud:

 وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ إِحْسَانًا حَمَلَتْهُ أُمُّهُ كُرْهًا وَوَضَعَتْهُ كُرْهًا وَحَمْلُهُ وَفِصَالُهُ ثَلَاثُونَ شَهْرًا

VI HAR förmanat människan att visa godhet mot sina föräldrar. [Den blivande] modern bär sin börda med möda och med smärta föder hon – ja, [hennes möda] varar trettio månader, amningstiden [inbegripen]. (Koranen, 46:15)

Enligt de ovannämnda verserna som kompletterar varandra är det rekommenderat att amma sitt barn i minst 21 månader (i kapitel 46:15 nämns graviditet och amning till trettio månader) och upp till 2 år.

Modersmjölk är den bästa föda ett spädbarn kan få och den har en tydlig påverkan på barnets framtid och hälsa. Bröstmjölken innehåller alla de näringsämnen barnet behöver för att växa och utvecklas under sina första sex månader och den behöver inte kompletteras med annan sorts föda. Den är anpassad för barnets tillväxt och utveckling samt ger positiva effekter såsom att kroppen blir immun mot många sjukdomar under livets gång samtidigt som det påverkar barnets beteende.

Profeten Mohammad(S) säger följande om amning: Ingen föda är bättre än modersmjölken för ett spädbarn.

Amning har påvisade fördelar för spädbarnet men även för kvinnan. Vid amning frisätts hormonet oxytocin som verkar lugnande för mamman. Genom att amma direkt efter förlossningen kan mamman återhämta sig snabbare eftersom amningen hjälper livmodern att dra ihop sig och minskar blödningen. Långvarig amning som pågår i mer än sex månader har visat sig skjuta upp cancer hos rökfria mammor enligt en studie från Grenada universitetet, publicerat i ”Journal of Clinical Nursing”.

Råmjölk

Råmjölk eller kolostrum är den mjölk som kommer innan den riktiga bröstmjölken kommit igång, vilket ofta sker ett par dagar efter förlossningen och är den första mjölken som alla nyfödda får. Denna gulfärgade vätska är rik på bakteriebindande immunglobuliner, antibiotiskt verkande äggviteämnen och tillväxtfaktorer. Därför anser vissa lärda det vara obligatoriskt för spädbarn. Råmjölken sägs vara barnets första vaccination och har fördelaktiga effekter på barnets framtida hälsa.

Känna sig lugn i mammas famn

Amning handlar om mer än bara mat. Den stärker det känslomässiga bandet mellan barnet och modern och skapar värme, kärlek och tillgivenhet. En god amning leder också till regelbunden närhet mellan mor och barn och bidrar sannolikt till en positiv utveckling av anknytningen dem emellan. Under amningen får spädbarnet lugn och ro genom att lyssna på mammans hjärtslag och därför rekommenderas det också att lägga barnet på vänstra sidan under amningen då spädbarnet känner igen ljudet från livmodern. Imam Sadiq(A) rekommenderade sin fru Um Ishaq: Amma barnet från båda brösten, eftersom det ena släcker törsten och det andra ger barnet föda.

 Halal (tillåten) födans påverkan på den ammande

Islam lägger stor vikt på hur och genom vad vi tjänar våra pengar eftersom det har stor påverkan på vår själ och vårt beteende. En ammande kvinna ska därför livnära sig på halalföda då det i sin tur påverkar barnet. Såsom rutten och giftig mat skadar vår kropp så skadar modersmjölken barnets själ om mamman har ätit haram (otillåten) mat. Det påverkar hjärta och själ negativt.

Det återberättas att Majlisi (en stor lärd) som sjuåring en gång följde med sin far till moskén. Under bönen busar han och gör ett hål med en nål i en av bönedeltagarnars flaskor så att allt vatten rinner ur. När hans far får reda på det blir han ledsen och försöker ta reda på vad som orsakade det då fadern alltid var noga och strävade efter att skaffa halalföda åt sin familj. Fadern berättar om händelsen för barnets mor. Hon tänker efter en stund och berättar sedan att hon under graviditeten tog ett granatäpple från grannen som hon trodde skulle smaka surt och gjorde ett hål i det för att suga ut vattnet. Men det visade sig att granatäpplets saft var sött och därför avstod hon från att fortsätta dricka resterande fruktsaft utan att berätta för grannen. Påverkan från granatäpplets saft, utan grannens tillåtelse, orsakade att Majlisi vid 7-års ålder gjorde ett hål i vattenflaskan.

Med den här återberättelsen vill man påpeka hur viktig moderns föda är både under graviditeten liksom under amningsperioden. Det kan ha negativa effekter på barnets beteende och själ senare i livet.