Hur kan man förklara att de 12 imamerna (ledarna)

Fråga:
Hur kan man förklara att de 12 imamerna (ledarnaa)från Quraish är exakt de vi Shia muslimer säger att de är?

Svar:
Salam kära syskon,

En bra fråga du ställer! Jo, det är nämligen så att Profeten(S) vid flera tillfällen refererade till att dessa 12 ledare och imamer är från hans ätt och söner till hans älskade dotter Fatima Zahra(A) och Imam Ali(A). Profeten(S) har även rakt ut och gång på gång, varav de mest kända tillfällena är vid Ghadir Khom under ”Hajjat al-wada’” (Profetens(S) sista vallfärd till Mecka), yttrat öppet till folket att Imam Ali ibn Abi-Talib(A) är hans(S) ”broder, förtrogne och efterträdare” utvalt från Gud. Denna hadith är känd och har återberättats av flertalet återberättare och finns att finna i de mest kända hadithböckerna. Det finns även hadither av Profeten(S) där han namngett dessa 12 Imamer(A) vid namn en efter en och eftersom Gud själv säger i den heliga Koranen att ”Profeten(S) inte talar ur egen drift utan allt är uppenbarelsens ord” så innebär det att Profeten(S) säger endast det Gud befallt honom att säga.

Vi hoppas att detta kan vara svar, om än sammanfattat, på din fråga inshaAllah. Vidare finns det många skrifter, artiklar och böcker skrivna kring ämnet som skulle kunna vara utav hjälp. Exempelvis finns boken ”Imamat – islamiskt ledarskap” av Ayatullah Makarem Shirazi översatt till svenska – som du kan finna på DVV-biblioteket i elektronisk format – som tar upp frågan kring imamat utförligt; direktlänk:

http://dvv.se/bok/Imamat/

Tack för din fråga och må Gud vägleda och välsigna oss alla genom följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) inshaAllah.

Inkludera oss i dina böner käre syskon
Den Väntades Vänner